Waterfauna in de Zumpe

Tot waterfauna (ook wel macrofauna, met het blote oog zichtbaar, of aquatische fauna genoemd) worden alle onder en op het water levende dieren gerekend, zoals insecten, slakken, platwormen, bloedzuigers etc. Amphibieën en vissen worden niet tot deze groep dieren gerekend.

Deze groep dieren is in de Zumpe nog maar gefragmenteerd onderzocht. In de jaren '80 zijn sommige wateren geïnventariseerd, maar er is nooit over gepubliceerd. Sommige van deze wateren zijn gedempt, andere zijn erbij gekomen.
Er is nu wel een start gemaakt de macrofauna van de huidige wateren te onderzoeken. Ook worden soorten waargenomen op Waarneming.nl.

Grote spinnende watertor (Hydrophilus piceus) in het ondiepe water in de Buizerdwei.
Grote spinnende watertor (Hydrophilus piceus) in het ondiepe water in de Buizerdwei.

De grote spinnende watertor komt in stilstaand permanent plantenrijk water voor. De eieren worden gelegd in een door het vrouwtje gesponnen waterdicht nestkamertje onder water waaraan de kever de naam spinnende watertor dankt. Het menu van de dieren verschilt per levensstadium. De larve voedt zich met alle diertjes die hij in zijn bek kan krijgen waaronder zelfs kleine salamanders en kikkers, maar de volwassen kever is een planteneter.

 

 

Voorbeelden van macrofauna.

Regeneratie van platwormen.

Platwormen kunnen zich bij beschadiging volledig regenereren; weer tot een volledig dier uitgroeien.

In de animatie is te zien dat dit heel ver gaat. Zelfs vanuit een middenstuk zonder kop is dat mogelijk.

Soms planten ze zich voort, door een deel van hun lichaam af te splitsen.